“Ik kom hier in de eerste plaats voor de boeken”

Wie: Mari (58) uit Spijkenisse
Wat: boeken zoeken, lezen en lenen
Wanneer: maandelijks

Met een stapel boeken onder zijn arm loopt Mari langs de boekenkasten van de Boekenberg. Hij is er kind aan huis. Sinds 1999 woont hij – van oorsprong een Brabander – in Spijkenisse. Hij werd direct lid van de bibliotheek. Mari: “Ik ben altijd al een lezer geweest en van jongs af aan lid van de bibliotheek. Vroeger in Brabant. Toen ik in Antwerpen woonde daar ook, en nu hier. Ik zie het als een stuk cultuur waarvan je kunt genieten zonder dat het je veel geld kost.” Hij leest van alles: van educatieve boeken tot geschiedenis en jeugdverhalen. “Ik lees het allemaal, ik heb een ruim interessegebied.”

Terug naar Berlijn in de Boekenberg

Onlangs was hij met zijn dochter in Berlijn. Dat weerspiegelt direct in zijn boekenkeuze: “Ik wil dan terughalen wat ik daar heb gezien, nóg meer lezen en te weten komen over de geschiedenis van zo’n stad.” Hij begint zijn oriëntatie vaak al thuis, op de website. “Het is leuk dat je kunt zien wat er allemaal te leen is over een bepaald onderwerp. Wat ik eerst niet wist, maar wat écht een uitkomst is, is dat je boeken kunt reserveren!” Bij elk bezoek gaat hij met een stapel van minimaal vijf boeken weer naar huis en vaak is hij binnen drie weken weer terug.

Mari komt in de eerste plaats voor de boeken, maar “de tentoonstellingen in het Milieu Huis bekijk ik ook.”
Snuffelen tussen de boekenkasten doet hij het liefst. Mari: “Ik lees veel over landen, volkeren en geschiedenis. De Tweede Wereldoorlog, daar weet ik veel van. Op dit moment heeft de Eerste Wereldoorlog ook mijn interesse, daar weet ik nog te weinig vanaf.” Gelukkig kan hij met de schat aan informatie in de Boekenberg nog even vooruit.