Meer dan alleen een gebouw wilde architect Winy Maas iets neerzetten dat van meerwaarde zou zijn voor de bevolking van de voorstad van Rotterdam: hij wilde ze verleiden meer te lezen, kennis op te doen én te delen.
Wat vinden bezoekers, studenten en/of toeristen van de Boekenberg? De meningen lopen sterk uiteen. Op wereldwijde community TripAdvisor roemen toeristen het gebouw om de architectuur…
Over de architectuur van de Boekenberg is veel gezegd en geschreven: het piramidevormige ontwerp, het vele glas, de berg aan boeken. Maar daarmee weet je nog niet alles over het gebouw, verre van zelfs!
Hoewel ‘Spickenisse’ al voorkomt op een oorkonde uit 1235, wordt pas op 11 september 1969 de eerste Openbare Bibliotheek Spijkenisse geopend.
Waarom gaan we eigenlijk naar een bibliotheek? Die reden veranderde rap in twee decennia tijd, net als de rol van de bibliotheek als instituut.
Na jaren van plannen, bijschaven en bouwen werd bibliotheek de Boekenberg in april 2012 eindelijk geopend. Eindelijk, want al in 2003 werden de eerste plannen gemaakt!
Tobias en River komen vrijwel elke week samen in de Boekenberg, op dinsdagen. Dan heeft Tobias namelijk zijn ‘papadag’ en plant hij een exclusief leesuurtje samen met zijn dochter.
Michelle zit in een afgezonderd studiehokje, oordopjes in en de focus op haar beeldscherm. Ze woont samen met haar vriend in Spijkenisse, waar ze ook opgroeide, en studeert Verpleegkunde aan de Hogeschool Rotterdam.
Aan één van de tafeltjes bij het raam zitten Mercedita en Gaby samen te lezen. Mercedita leest voor, Gaby luistert en corrigeert waar nodig. Gaby is sinds kort taalcoach…
Met een stapel boeken onder zijn arm loopt Mari langs de boekenkasten van de Boekenberg. Hij is er kind aan huis. Sinds 1999 woont hij – van oorsprong een Brabander – in Spijkenisse. Hij werd direct lid van de bibliotheek.
Arthur is zowel bezoeker als onderdeel van de randprogrammering van Bibliotheek de Boekenberg. Vijf keer per jaar organiseert hij er de Startup Academy voor ondernemers…
De nieuwe bibliotheek is een kennis- en informatiecentrum. Hoewel de vorm van de Boekenberg een ode brengt aan het boek, vinden bezoekers er ook bergen aan andere vormen van kennis, ontspanning en verdieping.
Bibliotheek de Boekenberg verwelkomt jaarlijks bijna 200.000 bezoekers en organiseert meer dan 350 activiteiten. Denk aan spreekuren, cursussen, workshops, lezingen, excursies, festivals, concerten, voorstellingen, films en debatten.
Van Romeinse notitie via het geschreven boek tot drukwerk en digitaal lezen…
Neem een virtueel kijkje in de Boekenberg! Je krijgt een indruk van het gebouw en de verschillende faciliteiten die er worden geboden. Met behulp van een computer, tablet of smartphone ontdek je de bijzondere architectuur van misschien wel de mooiste bibliotheek van Nederland!