architectuur

Het verhaal van architect Winy Maas

Meer dan alleen een gebouw wilde architect Winy Maas iets neerzetten dat van meerwaarde zou zijn voor de bevolking van de voorstad van Rotterdam: hij wilde ze verleiden meer te lezen, kennis op te doen én te delen.

Lees meer

architectuur

Meningen over de Boekenberg

Wat vinden bezoekers, studenten en/of toeristen van de Boekenberg? De meningen lopen sterk uiteen. Op wereldwijde community TripAdvisor roemen toeristen het gebouw om de architectuur…

Lees meer

architectuur

Tien technische fun facts over de Boekenberg

Over de architectuur van de Boekenberg is veel gezegd en geschreven: het piramidevormige ontwerp, het vele glas, de berg aan boeken. Maar daarmee weet je nog niet alles over het gebouw, verre van zelfs!

Lees meer

geschiedenis

Spijkenisse, groeikern voor kennis

Hoewel ‘Spickenisse’ al voorkomt op een oorkonde uit 1235, wordt pas op 11 september 1969 de eerste Openbare Bibliotheek Spijkenisse geopend.

Lees meer

geschiedenis

De bibliotheek in beweging

Waarom gaan we eigenlijk naar een bibliotheek? Die reden veranderde rap in twee decennia tijd, net als de rol van de bibliotheek als instituut.

Lees meer

geschiedenis

De Boekenberg: van ontwerp tot opening

Na jaren van plannen, bijschaven en bouwen werd bibliotheek de Boekenberg in april 2012 eindelijk geopend. Eindelijk, want al in 2003 werden de eerste plannen gemaakt!

Lees meer

bezoekers

“Ik wil mijn dochter kennis laten maken met boekjes en plaatjes”

Tobias en River komen vrijwel elke week samen in de Boekenberg, op dinsdagen. Dan heeft Tobias namelijk zijn ‘papadag’ en plant hij een exclusief leesuurtje samen met zijn dochter.

Lees meer

bezoekers

“Door hier te studeren kan ik me veel beter concentreren”

Michelle zit in een afgezonderd studiehokje, oordopjes in en de focus op haar beeldscherm. Ze woont samen met haar vriend in Spijkenisse, waar ze ook opgroeide, en studeert Verpleegkunde aan de Hogeschool Rotterdam.

Lees meer

bezoekers

“Het is een fijne plek om mijn taalcursisten te ontmoeten”

Aan één van de tafeltjes bij het raam zitten Mercedita en Gaby samen te lezen. Mercedita leest voor, Gaby luistert en corrigeert waar nodig. Gaby is sinds kort taalcoach…

Lees meer

bezoekers

“Ik kom hier in de eerste plaats voor de boeken”

Met een stapel boeken onder zijn arm loopt Mari langs de boekenkasten van de Boekenberg. Hij is er kind aan huis. Sinds 1999 woont hij – van oorsprong een Brabander – in Spijkenisse. Hij werd direct lid van de bibliotheek.

Lees meer

ondernemer

“Net als de Boekenberg streef ik met de Startup Academy kennisdeling na”

Arthur is zowel bezoeker als onderdeel van de randprogrammering van Bibliotheek de Boekenberg. Vijf keer per jaar organiseert hij er de Startup Academy voor ondernemers…

Lees meer

Gebouw als kenniscentrum voor iedereen

De bibliotheek maakt je rijker!

De nieuwe bibliotheek is een kennis- en informatiecentrum. Hoewel de vorm van de Boekenberg een ode brengt aan het boek, vinden bezoekers er ook bergen aan andere vormen van kennis, ontspanning en verdieping.

Lees meer

De bibliotheek als bedrijf

Activiteiten als eerste aanzet voor de bibliotheek van de toekomst

Bibliotheek de Boekenberg verwelkomt jaarlijks bijna 200.000 bezoekers en organiseert meer dan 350 activiteiten. Denk aan spreekuren, cursussen, workshops, lezingen, excursies, festivals, concerten, voorstellingen, films en debatten.

Lees meer

boeken

Het boek door de eeuwen heen

Van Romeinse notitie via het geschreven boek tot drukwerk en digitaal lezen…

Lees meer

Virtuele tour door de Boekenberg

Neem een virtueel kijkje in de Boekenberg! Je krijgt een indruk van het gebouw en de verschillende faciliteiten die er worden geboden. Met behulp van een computer, tablet of smartphone ontdek je de bijzondere architectuur van misschien wel de mooiste bibliotheek van Nederland!